Louis Roederer Champagne
De Brut Premier bestaat uit ongeveer 40% pinot noir, 40% chardonnay en 20% pinot meunier en bestaat uit wijn die gerijpt is in eikenhouten kuipen, gemaakt van drie druivenrassen uit de Champagne die afkomstig zijn uit verschillende door Louis Roederer geselecteerde crus.
Hij rijpt 3 jaar in de kelders van Louis Roederer en blijft na dégorgement (ontgorging) nog minimaal 6 maanden liggen.
De frisheid, finesse en helderheid van Brut Premier maken het de perfecte wijn voor feestelijke gelegenheden. Zijn gestructureerde textuur, rijkdom en lengte zijn uitgesproken wijnachtig. Het is een volle, complexe wijn die zowel rijk als krachtig is, terwijl het een grote klassieker blijft
Jean-Baptiste Lécaillon, keldermeester
Wat je nog niet wist over Champagne
Champagne zou veel meer naar gist smaken als deze vrouw er niet iets op had gevonden
Toen haar man overleed, nam de weduwe Clicquot (vandaar de naam VeuveClicquot) het champagnehuis over. Zij bedacht het ene briljante idee na het andere. Zo krijgt champagne de bekende bubbels door een gisting. Er bleef echter altijd veel gist achter in de fles. Madame Clicquot bedacht dat als je die fles schuin in een rek zette, met de kurk naar beneden, dat het een compact en makkelijk te verwijderen hoopje werd. Deze methode wordt nog altijd toegepast.
Snelheid van de champagne kurk
Champagnestopsels vliegen met een snelheid van 40 km per uur uit de fles.
Dit is wat een team van Duitse wetenschappers ontdekte nadat ze een fles champagne goed hadden geschud. Volgens hun berekeningen is het theoretisch mogelijk dat kurken zelfs 100 km per uur kunnen bereiken.
Deze snelheid is niet verbazingwekkend als je weet dat de druk in een champagnefles twee keer groter is dan die in een autoband, namelijk zes bar.
Pas dus steeds op bij het ontkurken van een fles.
Alleen wanneer een fles flink gekoeld uit de koelkast komt en niet wordt geschud, is er bijna geen druk en moet je je geen zorgen maken over de snelheid van de kurk.
Ooit de neiging gehad om in een bad champagne te gaan liggen? Marilyn Monroe ging je voor; er waren 350 flessen champagne nodig om dit bad te vullen.
De Amerikaanse seksbom stond erom bekend extravagante acties uit te kunnen halen. Zo nam ze ook ooit een bad in 262,5 liter champagne, geschonken uit 350 champagneflessen. We kunnen dus wel zeggen dat ze een echt bubbelbad nam.
